Tips på hur du använder dina Kayaksaver.

 

Produktfakta

 • Användning: sjösättning och upptagning av kajaker, paddelflottör, utriggare, fender, kajakförvaring mm.

 • Utvecklad och beprövad under expeditionsförhållanden med påfrestningar som 100 kg kajakvikt, tidvatten, stenblocksstränder och vassa klippor.

 • KayakSaver passar till de flesta kajaktyper på marknaden

 • Tillverkad av slitstark cellplast

 • Vikt: 300 gram per par. Dimensioner: 350 x 80 x 100 mm

 • Flytförmåga: ca 5 kg per par

 • Design av Rydtech & Kanotcentrum Göteborg

 • Produktion av Kanotcentrum Göteborg, tillverkade i Göteborg

 • Uttjänta KayakSavers sorteras som brännbart avfall för energiutvinning

Konsumentinformation

 • Kan beställas i vår webbshop på www.kanotcentrum.se eller ring 031-139600.

 • Vid beställningar eller frågor, skicka e-post till: info@kanotcentrum.se

 • Tillverkaren frånsäger sig allt ansvar från skador som kan uppstå vid användningen av KayakSaver. Vid användning kan ytskiktet på KayakSaver skadas men funktionen påverkas inte av detta. Endast om det kan visas att det har varit fel på produkten vid leveransen ersätts den med en ny.

Användningsinstruktion för KayakSaver

Ladda ner en PDF med instruktion och bilder här.
1. Underlägg vid sjösättning och landstigning av kajaken

Tunga kajaker dras enkelt upp på land med KayakSaver utan att skrovet repas eller underliggande roder förstörs. KayakSaver gör att kajaken ligger stabilt på land och kan enkelt packas.

Landstigning med KayakSaver
 1. Lossa KayakSaver från akterdäcket.

 2. Placera en KayakSaver med den grå glidytan uppåt någon meter från vattenbrynet. Den andra KayakSaver placeras några meter högre upp på land. Om underlaget är ojämnt kan två KayakSavers kopplas ihop med den elastiska linan för att de inte skall välta.

 3. Ta tag i det främre handtaget på kajaken och lyft upp fören som placeras på KayakSaver. Dra i kajaken och låt den glida upp på KayakSaver. Flytta den nedre KayakSaver högre upp på land om kajaken skall förflyttas en längre sträcka. Lyft kajaken i sittbrunnssargens insida om den är tungt lastad.

 4. Om underlaget lutar och kajaken tenderar att glida framåt eller bakåt måste KayakSaver vridas ett kvarts varv. Lyft kajakens ände något och vänd KayakSaver ett kvarts varv så att den skålade friktionsytan kommer uppåt.

 5. Kajaken ligger nu stabilt och utrustningen i kajaken kan enkelt plockas i och ur.

 6. Vid sjösättning utförs stegen 1 till 4 i omvänd ordning.

Observera: Undvik att knäcka eller få en tungt lastad kajak att bågna genom att fördela vikten på flera punkter då den skall sjösättas eller dras upp på land.

2. Flottör

Som ensampaddlare är det nödvändigt att själv kunna ta sig upp i kajaken igen vid en eventuell kapsejsning. Om du inte behärskar eskimåsväng eller är utmattad kan en flottörräddning hjälpa dig.

Flottörräddning med KayakSaver

 1. Lossa KayakSaver från akterdäcket.

 2. Montera båda KayakSaver på paddeln genom att dra ut den elastiska linan och trä på dem på det ena paddelbladet. Den grå glidytan skall vara mot paddelbladet.

 3. Fäst paddeln på akterdäcket. (Montera egna paddelfästen för flottörräddning på kajaken om den saknar det.)

 4. Håll i paddelskaftet med den ena handen och den andra högt upp på akterdäcket.

 5. Sparka med benen för att få upp dem i vattenytan och häv dig upp på akterdäcket. Åla akteröver och behåll tyngdpunkten mot flottören. Håll hela tiden i paddelskaftet med handen. Skjut ned fötterna i sittbrunnen och åla föröver tills benen är helt nere i sittbrunnen.

 6. Vrid dig runt och byt hand som håller om paddelskaftet.

 7. Om det inte finns någon risk att du går runt igen eller driver på någon sten, ta fram pumpen och länspumpa kajaken.

Lossa paddeln från akterdäcket och paddla tills läget är under kontroll. Lossa KayakSaver och fäst dem på däcket.

3. Stabilisatorer (utriggare) vid kraftig sjögång

Vid kraftig sjögång kan KayakSaver användas som stabilisatorer.

Kör in reservpaddelns blad mellan den grå sidan på en KayakSaver och den elastiska linan. Fäst en KayakSaver på vardera paddelbladet. Fäst paddeln på akterdäcket. (Montera två paddelfästen på akterdäcket med hjälp av remmar, rör eller liknande).

4. Fender vid angöring

Fendrar skyddar kajaken vid angöring vid kajer då kajaken ligger i vattnet.

Lossa karbinhaken, trä igenom den elastiska linan genom en däckslina och koppla ihop öglan och karbinhaken igen.

5. Fender vid bogsering

Då en kajak skall bogseras tätt intill med en cowtail, förhindrar KayakSaver att skroven skadas då de ligger emot varandra. Montering sker enligt punkt 4.

6. Hopkoppling av två kajaker

Två kajaker kan kopplas ihop vilket ger stabilitet och samvaro vid pauser på vattnet. Vid sjögång hindrar KayakSaver att kajakerna slås ihop alltför häftigt.

Den elastiska linan är tillräckligt stark vid mindre sjögång. Vid kraftig sjögång bör kajakerna kopplas ihop med en rem med snabbfäste.

7. Lätt att fästa och ta med på kajaken

KayakSaver fästs lämpligen på akterdäcket då de inte används. Där är de lätta att fästa på kajaken efter sjösättning och lätt åtkomliga vid landstigning. KayakSaver kan även förvaras i sittbrunnen som rygg- eller knästöd.

Karbinhakarna kan användas för att säkra KayakSaver i en lina på däck.

Den låga profilen ger minimalt vindfång och hindrar inte rörligheten vid eskimåsväng, då man måste kunna luta sig långt bakåt på akterdäcket.

Observera att gelcoatytan på däcket kan repas då KayakSaver kläms fast upprepade gånger. Lägg den mjuka skålade ytan mot däcket då glidytan kan orsaka repor. För att undvika repor kan genomskinlig kartplast monteras som skyddsfilm och var noga med att skölja bort sand och snäckskal innan KayakSaver fästs på däcket.

Vid frågor kontakta Kanotcentrum Göteborg.

Telefon: 031-139600

Email: info@kanotcentrum.se

 

underlätta ditt paddlande!